written by
Hans Hermans

Roundup verboden? Laat hommels het werk doen

Business journalistiek 1 min

Wat als bijen en hommels uitsterven? Wat als bestrijdingsmiddelen als Roundup verboden worden? Dan helpen we de groei van groenten, fruit en bloemen toch gewoon met natuurlijke bestuivings- en bestrijdingsmiddelen? Met gekweekte hommels bijvoorbeeld. © HANS HERMANS

Ik heb zo'n voorkeur voor onbekende sectoren. Onbekende bedrijven. Weg van de bedrijven die altijd in de pers komen... belandde ik bij Biobest. Er werken 200 mensen... en 40 miljoen hommels.

Top Secret kweken van hommels

Midden in de velden van Westerlo ligt Biobest. Eén gebouw is verboden terrein. Volgens een geheim procedé kweken de werknemers daar meer dan 500.000 hommelkoninginnen per jaar. Elk van hen wordt de spil van een nest hommels met soms wel 300 werksters.

"Dankzij het sperma dat de koningin bewaart na het paren, bevrucht ze maandenlang haar eigen eitjes." Trends-reportage bij Biobest

Van passie naar bedrijf

Gepassioneerd door hommels, bedacht veearts Roland De Jonghe dertig jaar geleden dat de insecten ook commercieel inzetbaar zijn voor de bevruchting van tomatenplanten. Met succes. Het rendement van boeren die hommels inzetten, steeg met 30 procent per vierkante meter. Vandaag produceert Biobest biologische gewasbescherming en bestuivingsproducten voor paprika’s, aardbeien, komkommers, blauwe bessen en bloemen.

Wereldwijd bieden de vijftien vestigingen van de groep werk aan 850 mensen, van wie 200 in België. Het hoofdkwartier en de afdeling onderzoek en ontwikkeling zijn in Westerlo gevestigd.

Grote ambitie vanuit Westerlo

Biobest wil een miljoen nesten verkopen tegen 2018. Het bedrijf groeit ieder jaar 10 procent.

“Dit jaar zullen we 72 miljoen euro draaien, waarvan 96 procent voor de export. Tegen 2022 verwachten we 150 miljoen euro”, zegt CEO Jean-Marc Vandoorne. “Op lange termijn is onze ambitie nog veel groter.”
"Zodra een nest 70 tot 80 hommels telt, is het klaar voor verkoop." Trends-reportage fotografie Wouter Rawoens

© Dit is een artikel van Hans Hermans, Compact Publishing, geschreven op maat van de Bizz-rubriek in magazine Trends. Contacteer Compact Publishing voor uw eigen unieke en sterke zakelijke content.

Trends Reportage Belgisch
Geïnteresseerd in unieke, leadgenerating content? Schrijf je in!
Sign up for our newsletter