written by
Hans Hermans

Piet Huysentruyt: "Ik besefte al snel dat ik lucht gekocht had"

Business journalistiek 2 min

Over een faillissement praat niemand graag. Ook Piet Huysentruyt niet. Volgens de ene ging hij ooit failliet. Volgens Piet kende hij enkel moeilijke periodes. Wie er het fijne van wil weten, kan hier mijn interview lezen voor de Failing Forward-special voor de krant Metro. © HANS HERMANS

Een leeg restaurant, de rekening fors in het rood, een moeilijke overname…
Het is televisie- en sterrenchef Piet Huysentruyt (54) allemaal overkomen.

Wat liep er mis in je bedrijf?

“Het begin was inderdaad heel moeilijk", vertelt Piet Huysentruyt in het interview met Hans Hermans. "Ik leed, zoals veel starters, aan het blinde beginnerssyndroom. Ik was ambitieus en moest me bewijzen onder een enorme druk van banken en huisbazen."

Piet Huysentruyt toont zich van zijn kwetsbare kant... en steunt zo de campagne Failing Forward.
"Ik nam een restaurant over, en besefte al snel dat ik lucht had gekocht. Ik had geen grondige studie gedaan naar klanten en regio.”

Hoe onderneem je vandaag?

“Ik ben nooit failliet gegaan. Dat voorkwam ik door vaak dag en nacht te werken, desnoods voor 1.000 frank. Nu na 30 jaar en een televisiecarrière heb ik financiële slagkracht en een team dat voor me door het vuur gaat. Ik combineer mijn buikgevoel met rekenen. Toen mijn eerste chef in Likoké appelsushi azijn van 2.500 euro kocht, wist ik dat hij nog niet dacht zoals ik.”

Piet Huysentruyt zoals hij in het collectieve geheugen van de Vlaming zit. "Patatjes hoeven niet altijd 20 minuten te koken."

Wat leerde je uit moeilijke momenten?

“Mijn boekhouder zei me op een moment: ‘Je moet twee mensen buiten zetten. Zorg er wel voor dat de klant het niet merkt.’ De enige oplossing is dan jezelf dubbel plooien: nog vroeger opstaan, nog later naar bed. Zo ga je vooruit.”

Wat is je beste advies aan ondernemers in moeilijkheden?

“Het is niet omdat je talent hebt, dat je goede zaken doet. Ook een creatieveling moet geld binnenbrengen. Heb je een bank nodig? Weet dat er banken genoeg zijn."

"Ik onderhandelde hard met meerdere banken, tot ik er een vond die me geld leende. Zet je vervolgens elke dag aan je bureau. Bereken alles tot op de centiem.”

Natuurlijk hoeft een faillissement niet het einde te zijn. Het project Failing Forward bewijst dat elke correcte ondernemer meerdere kansen moet krijgen. Hier leest u de volledige Failing Forward-special in de krant Metro.

  • Wil je ook, samen met duizenden andere Vlamingen, het taboe op falend ondernemerschap doorbreken?
  • Vind je ook dat we veel meer respect moeten tonen voor ondernemers die dag in dag uit risico’s nemen en daardoor soms falen?

Teken hier het manifest, en help eerlijke ondernemers weer rechtstaan.

© Dit is een artikel van Hans Hermans, Compact Publishing, geschreven op maat van de Bizz-rubriek in magazine Trends. Contacteer Compact Publishing voor uw eigen unieke en sterke zakelijke content.

Metro Interview
Geïnteresseerd in unieke, leadgenerating content? Schrijf je in!
Sign up for our newsletter