written by
Hans Hermans

Wat leren we van Lego? Een nieuwsbrief over beter bouwen in de toekomst

Bedrijfscontent Content consulting 6 min

Hoe zorg je ervoor dat jouw nieuwe visie begrijpbaar wordt voor je publiek? Probeer ze eens te vergelijken met iets wat je lezers al kennen. Voor de nieuwsbrief van een van mijn klanten zocht en vond ik inspiratie in de Lego-bouwdozen van mijn kinderen. Het leverde mijn klant fors meer clicks en views op. © HANS HERMANS

Nu de zomer heerlijk in het land is, blijven de Lego-dozen in de kast. Daarentegen zijn regenachtige en meer donkere dagen - al verlangt niemand daar nu naar - een garantie voor een living vol Lego.

Oude dozen worden weer bovengehaald. Huizen, pretparken, auto's en brandweerkazernes worden weer in elkaar gepuzzeld zoals de plannetjes aangeven.

Nieuwsbrief communiceert nieuwe visie

Ja! Zo moet het… denk ik wanneer ik mijn kinderen zie spelen met Lego. Met alles wat in zo één doos zit, bouw je een hele brandweerkazerne, een groots hotel of een leuke kermis.

"Hoe kinderen met behulp van het plannetje, uren bouwplezier en alle nodige blokjes hun speelgoed in elkaar knutselen, zo zouden ook wij een huis in elkaar moeten steken", vindt Christophe Van de Voorde.

"Holistisch. Met een all-in-one bouwpakket volledig op voorhand uitgedacht en geoptimaliseerd."

Een moeilijker technisch verhaal vereenvoudigen we naar iets wat mensen al kennen. "Wat als we in de toekomst bouwen zoals onze kinderen met Lego?"

Wat mijn klant en thermische expert Christophe hiermee bedoelt, vertelt hij in zijn nieuwsbrief. Een fragment:

"Ik zeg vaak tegen mensen dat we vandaag op de verkeerde manier bouwen. We starten met dromen. Dan tekenen we plannen. Vervolgens kiezen we materialen en laten we de funderingen gieten. Wanneer de muren oprijzen bezoeken we keuken-, badkamer en tegelwinkels.

Maar vooral? We veranderen. Plots willen we via die andere kant de living binnenkomen. De dakramen wensen we toch enkel aan de noordkant. Als we nu eens vloerverwarming steken nu het budget nog ruim lijkt, enzovoort. De opties zijn zo talrijk dat we voortdurend veranderen, ook al is het bouwen al begonnen."

“Flexibiliteit en vrijheid zijn vandaag troef in de bouw. Helaas moeten de voordelen hiervan het afleggen tegen pijnlijke nadelen.”

Vanuit eenvoudige vergelijking naar duurzame oplossing

Het gevolg? De kosten swingen de pan uit. Installateurs rijden vaak over en weer omdat materialen ontbreken. Er worden fouten gemaakt. Vaklieden zitten elkaar in de weg. Duurzame oplossingen en systemen blijken energie op te slorpen. De verluchting is ondermaats.

Iedereen die ooit gebouwd heeft, vult dit lijstje vlotjes aan.

Waar ik in de toekomst naartoe wil, komt overeen met die Lego-doos waar we als kind al mee speelden. Okay, iets minder eenvoudig, maar stel u even open voor dit idee:

“Hoe ik droom over de ideale manier van huizen bouwen? We ontwerpen het huis en denken alle technische oplossingen uit. Vervolgens laden we al het nodige materiaal op een binnenschip. We varen ermee naar de andere kant van het land. Daar bouwen we het huis en werken het af met alles wat zich aan boord bevindt.”

De weg naar dit ideaal bouwproces is nog lang, dat besef ik. En toch… door een grondige voorbereiding evolueren we al een heel eind op deze weg.

Vervolgens laat ik mijn klant vanuit de eenvoudige vergelijking zijn holistische visie op bouwen uit de doeken doen:

Volgende stap naar holistische visie

Hoe pakken we het aan in een ideale wereld?

Een huis is veel meer dan beton, hout en stenen. We werken voortaan volgens een holistische visie, waarin stenen net zo belangrijk zijn als leidingen, toestellen en kabels.

Want wie bouwt heeft meer opties dan ooit tevoren. Net daarom is het interessant om één persoon aan te stellen die de kennis heeft, het overzicht bewaart en sturend optreedt rond alle technische installaties, zoals verwarming, koeling, sanitair, verluchting, energie, enzovoort.

Architecten zijn kraks in het creëren van ruimte en sfeer. Dat bewonder ik aan hen. Laat hen dan ook op hun sterkste presteren. Ze hoeven geen energie te verliezen aan het opvolgen van alle mogelijke duurzame oplossingen.

“Wie meteen alle opties wil bekijken, raakt het Noorden kwijt. Want er zijn 101 mogelijkheden. Er is teveel keuze. Het ene voordeel brengt het andere nadeel mee.”

Bouwheren en architecten spreiden vandaag het maken van keuzes. Of kiezen voor één populaire techniek… die net voor uw gebouw misschien niet de beste is.

Dat is te begrijpen. Het keuzeproces is zo veel eenvoudiger voor de eindklant. Anderzijds… moet het resultaat niet één gebouw zijn om in te werken of te leven? Moeten deze technische snufjes, kabels, nutsleidingen, draadloze oplossingen, ventilatiesystemen, en veel meer niet naadloos met elkaar samenwerken in dat ene gebouw?

In steeds meer projecten wordt dan ook iemand aangesteld die adviseert in deze hele technische machinerie en elke installatie en afstelling mee opvolgt.

Op voorhand worden zo klussen aangepakt die anders op de werf worden uitgevochten. Dankzij dit overleg legt de eerste installateur zijn leidingen niet zomaar in de weg van volgende installateurs. Zo hebben valse plafonds de juiste hoogte waardoor leidingen kunnen kruisen. Zo wordt enkel voor een warmtepomp gekozen als het de meest rendabele manier van koelen en verwarmen is. En passen verwarmingsketels met andere nutsleidingen wél in de technische ruimte.

Drie voordelen van holistisch bouwen

Bij bouwheren die op voorhand externe experten inroepen, zien we de winst concreet op de bouwwerf, in het afgewerkte gebouw en de energiefactuur bij gebruik.

De drie voordelen die ik zie?

  1. Op de werf vangen installateurs elkaar geen vliegen meer af. Wie eerst komt, bepaalt daarom niet hoe hij zijn leidingen legt, en hoe anderen zich moeten aanpassen. Tegelijkertijd wordt er voldoende ruimte voorzien voor technische elementen. En mogelijkheden om hier in de toekomst verder op te bouwen.
  2. Het afgewerkte gebouw heeft een gezond binnenklimaat. Isolatie en verluchting zijn prima op elkaar afgestemd. Verwarmingsbuizen volgen de juiste weg zodat elke radiator of vloer de juiste hoeveelheid warmte afgeeft. Water spuit nergens te hard uit de kranen, of te flauw. De kwaliteit van leven en werken is ideaal na een jaar of twee wanneer alle kinderziektes weggewerkt werden.
  3. De juiste keuze aan ecologische en duurzame oplossingen levert ook de juiste factuur op. Gedaan met hoge elektriciteitskosten om uw warmtepomp te doen draaien. Of geen ongezond binnenklimaat meer omdat er geen raam open mag in de passiefwoning.

Wie werft één slimme expert aan?

Conclusie? Een slim bouwproces vraagt om één slimme coördinator met inzicht in de modernste technologieën, en de kracht om de wensen van de bouwheer en architect te vertalen naar concrete oplossingen.

Hierbij helpen ik en mijn bedrijf Strongclima architecten en bouwheren. Als technisch energie- en duurzaamheidsspecialist werkte Strongclima mee aan, bijvoorbeeld, het indrukwekkende Havenhuis.

Voor een villa in Knokke ontwierpen we een verwarmings- en koelinstallatie met als primaire warmtebron een Robur condenserende gasabsorptie warmtepomp, aangesloten op een BEO-veld (Boorgat Energie Opslag).

“Weet je vandaag al perfect hoe je woning moet evolueren? Ken je perfect je behoeften over tien jaar? Ongetwijfeld niet. Zou het dan niet ideaal zijn, moesten keuzes die je nu maakt geen beslag leggen op de toekomst?”

Als partner van architecten en studiebureaus zijn we dé specialist die het overzicht bewaart. Ik vertaal de wensen van bouwheren naar tekeningen en toestellen. Ik adviseer bij keuzes die de toekomst van een gebouw grootser maakt.

© Dit is een artikel van Hans Hermans geschreven voor energie-expert Christophe Vande Voorde van StrongClima.

Contacteer freelance journalist Hans Hermans voor je eigen unieke en sterke zakelijke content. Vul hieronder je gegevens in. Hans contacteert je.

Schrijven Nieuwsbrief
Geïnteresseerd in unieke, leadgenerating content? Schrijf je in!
Sign up for our newsletter