written by
Hans Hermans

Je eigen boek schrijven? Hoe begin je daar in godsnaam aan?

Ghostwriting 2 min

Hoe start je met schrijven van je boek? Weet je op voorhand hoe te beginnen? Wat en hoe wil je jouw verhaal vertellen? Ken je het doel van je boek nog voor de eerste letter op papier staat? © HANS HERMANS

Ik ken auteurs die zich op een dag achter hun computer neerzetten. Ze beginnen te tikken en zien wel waar het naartoe gaat... met gevaar op een overload aan zinnen, aan papier, aan onzin.

Anderen willen eerst weten wat ze gaan schrijven, hoe ze hun verhaal laten starten, en hoe ze de lezer willen boeien tot het einde. Ze tekenen grote papieren vol woorden, pijlen, kleuren,... Hertekenen en puzzelen tot de structuur van hun boek goed zit. Om pas dan met schrijven te starten. Van deze methode ben ik een fan.

Nog een methode is om afzonderlijk geschreven blogs, nieuwsbrieven en opiniestukken aan een ghostwriter te geven met de vraag deze tot 1 boek te bundelen.

Want ja, je kan je boek ook laten schrijven! Ghostwriting komt best wel vaak voor. Zo schrijf ik achter de schermen vaak mee aan management- en ondernemersboeken.

Schrijf met een concreet doel voor ogen

Elke methode heeft zijn voor- en nadelen. Elk vogeltje schrijft zoals het gebekt is.

Maar hoe denk je dat de sterkste boeken ontstaan? Inderdaad. Met zicht op de eindmeet, zoals managementgoeroe Stephen R. Covey het me ooit heeft geleerd.

"Begin met het einde voor ogen."

Ik vond onlangs een prima hulpmiddel voor auteurs. De vragenlijst van een landgenoot van Covey, de Amerikaan Roger C. Parker. Hij stelt je 99 vragen over het boek dat je wil schrijven en uitgeven.

  1. Wat zijn de belangrijkste redenen waarom je een boek wil schrijven?
  2. Hoe kan een boek voor jou nieuwe business en winst creëren?
  3. Waaraan zal je het succes van je eigen boek afmeten?
  4. Hoe graag wil je je eigen boek schrijven en uitgeven?
  5. Wie is je ideale lezer?

En zo gaat het 99 vragen door.

Wil je je eigen boek beginnen schrijven? Dan is de zeer uitgebreide lijst met vragen van Roger C. Parker een interessante opstartoefening. Gebruik deze om je boekproject duidelijker te maken. Selecteer de vragen die je boek concreter en doelgerichter kunnen maken. Want met een concreet antwoord op 10 of 20 vragen kom je ook al ver.

Zelf je boek schrijven?

Zet je aan het werk met het 99 Questions to Ask workbook van Roger C. Parker Download gratis ebook

Of contacteer me. Vraag hoe ik als ghostwriter kan meeschrijven aan je boek.

Howto Marketing Auteur Boekontwerp
Geïnteresseerd in unieke, leadgenerating content? Schrijf je in!
Sign up for our newsletter