written by
Hans Hermans

“Ik heb voor 100% geleefd” Interview met avonturier Marc Sluszny

Business journalistiek 7 min

"Ik heb het gevoel dat ik voor 100% geleefd heb en een leven had waarin ik iets positiefs heb achtergelaten." Dat vertelde zelfstandig beursmakelaar en professionele waaghals Marc Sluszny me al tijdens een interview in 2010. Maar ook al was hij bang van de dood, hij bleef het gevaar opzoeken. Ter nagedachtenis aan een Belgische held publiceer ik dit interview opnieuw. © HANS HERMANS

Toen ik avonturier en extreme sporter Marc Sluszny voor Bizz magazine interviewde in 2010, was hij niet één maar wel zeven keer is door het oog van de naald gekropen.

Intussen heeft hij nog talloze de dood uitgedaagd. Tot zijn drive om grenzen te overschrijden hem fataal werd afgelopen week bij het grotduiken.

Marc, bedankt voor je inspiratie, motivatie en aanzet tot het uitdagen van mijn eigen grenzen.

Helden spreken tot de verbeelding en inspireren mensen. Net zo motiveerde Marc zakenmensen om hun angsten te overwinnen en hun droom te achtervolgen. Ook zonder dat ze tussen de haaien hoefden te zwemmen of moesten skysurfen.

Beginnen we met een greep uit zijn bijna-doodervaringen:

  • tijdens een looping met een delta- vlieger brak zijn toestel,
  • tijdens het grotduiken zwom hij zichzelf op honderd meter diepte vast in een nauwe spleet,
  • bij het basejumpen ontweek hij ternauwernood een dodelijke rots- wand,
  • bij een botsing in een autorace vloog zijn auto in brand.

Drie keer brak hij een rugwervel, twee maanden was hij invalide. En toch begint hij telkens opnieuw. Zo bereidt hij na een zwempartij tussen de haaien nu een duik tussen de krokodillen voor.

Hoe schatte hij zelf zijn identiteit, imago en impact in?

Met welk motto bent u groot geworden?

“Mijn vader, die Belgisch kampioen hordelopen is geweest, heeft me van jongs af ingeprent dat alles met vallen en opstaan gaat. Dat je nooit mag opgeven. Hij was een heel veeleisende man voor wie alleen winnen telde. Als jongeman wilde ik alles doen om erkenning van hem te krijgen.

Nu is mijn lijfspreuk: ‘Wat telt, is niet wie je bent, maar wie je wilt zijn.’ Winst of verlies zijn minder belangrijk. Het boeiendste is de strijd met jezelf. De weg is belangrijker dan het doel.”

Wat is de belangrijkste drijfveer in uw leven?

“Mijn leven moet op het einde een bepaalde waarde hebben. Ik zou willen terugblikken op een leven dat ik voor 100% geleefd heb en waarin ik iets positiefs heb achtergelaten. Dat gevoel heb ik, mocht ik vandaag sterven.”


➡ Ook de avonturier en poolreiziger Dixie Dansercoer verloor het leven bij een expeditie. Benieuwd welke lessen hij naliet voor je team en projecten? Lees De projectmethode van poolreiziger Dixie
Dansercoer


Stel, u vindt de Bijbel voordat ze af is en u kunt nog een derde testament toevoegen. Met welke spreuk begint u?

“Met één woord: respect. Ik vind het belangrijk om mensen te respecteren en dat anderen mij respecteren. Ik geloof in God en voel regelmatig een hand boven me die me in bescherming neemt. Het is moeilijk uit te leggen, maar het voelt zo’n beetje als ‘The force is with you’.”

Vertel over een dieptepunt in uw leven. Wat hebt u hierin geleerd over uzelf?

“Ik heb drie keer een rugwervel gebroken: twee keer met parachutespringen, één keer met deltavliegen. Na die laatste keer was ik twee maanden verlamd aan mijn benen omdat het gezwollen ruggenmerg enkele zenuwen knelde. Met gewone kinderaspirientjes is de zwelling verdwenen. Het heeft me geleerd om nederig te zijn en het leven te omhelzen. Mijn sportervaring heeft me tot een beurshandelaar gemaakt.

“Ik heb geleerd mijn doodsangst om te zetten in focus, kracht en explosiviteit”

Grondstoffen verhandelen is een vrij extreme business. Je moet snel beslissingen nemen over grote hoeveel- heden geld, terwijl de markten heel snel bewegen.”

Welk bestaand product past helemaal bij u?

“Dit jaar werd ik gelauwerd met het Cordon Rouge dat het champagnehuis Mumm uitreikt aan mensen die iets uitzonderlijks in hun leven gedaan hebben, zoals verleden jaar formule 1-piloot Kimi Räikkönen. Het merk past volledig bij mij: het heeft een nobele uitstraling, een mooie look en design, en smaakt zoet. Hun waarden zoals moed, karakter en proberen het beste uit jezelf te halen, zijn ook de mijne.”

Hans Hermans interviewt Marc Sluszny voor Bizz magazine. Zijn advies voor managers en medewerkers leest u hieronder.

Welke reacties van anderen maken u boos?

“Onbegrip, arrogantie, een gebrek aan respect en het manipuleren van mensen. Over dat laatste handelen de thrillers die ik samen met Ann Van Loock schrijf.”

U gaat op reis en moet uw koffers pakken. Wat gaat er mee?

“Zakjes durf, intuïtie en nederigheid. Als ik die vergeet, heb ik een probleem.”

Welke boodschap herhaalt u in de communicatie over uzelf?

“Levenslust. Toen ik jong was, ging ik uitdagingen aan om me te bewijzen te- genover mijn ouders en mezelf. Tot ik inzag dat je pas echt iets kunt behalen wanneer je er plezier aan beleeft. Zo is het ook op de werkvloer. Als je plezier hebt, ga je er met veel meer kracht te- genaan. Wanneer ik mensen meeneem op bijvoorbeeld een duoparachute- sprong, maak ik hen duidelijk dat ze ervoor gekozen hebben en dus ook de bijbehorende gevoelens van angst en misselijkheid moeten omarmen. Ik kon zelf pas na vijftig parachutesprongen mijn doodsangst aanvaarden en omdraaien in focus, kracht en explosiviteit.”

Wanneer luisteren mensen naar u? Wanneer haken ze af?

“Ze luisteren wanneer ze zelf geboeid zijn en willen groeien. Vaak haken ze af wanneer ze jaloers zijn of zich niet goed in hun vel voelen.”

Stel, u krijgt een personalitymagazine als Oprah of Goedele. Wat staat erin? Hoe is de stijl?

“Het magazine zou gaan over de zaken waar ik vandaag al boeken over schrijf: motiva- tie, avontuur, grenzen overstijgen. Over het uiterlijke in verzoening brengen met het innerlijke. Zeker niet over politiek en religie, omdat dat zo afhangt van ieders persoonlijke achtergrond. Het zijn gevoelige onderwerpen waarin ik me niet zo’n specialist voel. Het mag visueel en glossy zijn, met mooie kleuren op mooi papier.”

Marc Sluszny is auteur van misdaadboeken. En hij schreef over eigen avonturen in Zonder Vrees en Sharkwise.

5 managementlessen van Marc Sluszny

Marc Sluszny stelt zich een doel, bekwaamt zich technisch en fysiek, zoekt de beste partners en zet de prestatie neer. Deze inspiratie geeft hij tijdens bedrijfsseminaries door aan managers en medewerkers.

Bots niet telkens tegen dezelfde grenzen

Regelmatig in zijn carrière botste Sluszny tegen zijn grenzen. Zijn oplossing: een andere discipline kiezen. “Ik heb geen zin om telkens tegen een muur te lopen. Daarom moet ik constant dingen uitzoeken en proberen, en een evenwicht zoeken waar ik me goed bij voel.”

Realiseer uw dromen

Tijdens zijn inspiratiesessies heeft hij één hoofddoel: anderen bewegen om hun dromen te realiseren, zowel binnen als buiten het bedrijfsleven. “Iedereen heeft zichzelf in een kastje geplaatst in een denkbeeldig kastensysteem. Maar wat je ook wilt bereiken, het kan. Passies geven je de kans om te groeien. Doe geen uitspraken als ‘Ik had het willen doen, maar...’. Als je besluit niets te doen, moet dat een bewuste keuze zijn.”

Laat uw focus niet los

Sluszny heeft momenteel twee doelen: een Belgische bobsleemannenploeg uit de grond stampen naar het voorbeeld van de succesvolle vrouwenploeg. En zwemmen met krokodillen, waarvoor hij de eerste expedities naar Zuid-Afrika doet.

“Het gaat om de kunst te focussen op een bepaald doel en het ook te bereiken. Mijn uithoudingsvermogen en karakter zijn daarin cruciaal, vooral wanneer het niet goed gaat. Ik heb een soort techniek ontwikkeld om de juiste dingen te doen, zodat ik de beste kans heb om te slagen en te overleven.”

Overwin uw angst

“Het lijkt misschien niet zo, maar ook ik ken angst. En ik kan alleen mijn doel bereiken als ik deze angsten overwin. Je kunt alles bereiken als je genoeg moed en motivatie hebt. Als je de ultieme angst om te sterven kunt overwinnen, creëer je een soort vrijheid in jezelf.”

Beoordeel uw team op inzet

Vaak wordt vergeten dat ook het team rond Sluszny blootgesteld wordt aan de extreme uitdagingen. “Als ik met haaien ga zwemmen, moeten ook mijn cameramensen de veilige kooi verlaten. Zo stierf mijn cameraman bijna tijdens het filmen van de recordpoging hoogste bungeesprong op 6720 meter. Als teamleider is het cruciaal je team te kennen, met de individuen te spreken en je zesde zintuig te gebruiken. Als het resultaat niet is zoals gepland, ligt dat soms aan invloeden buiten onze wil. Je hebt daarom niet gefaald, je hebt geen gebrek aan karakter. Om mensen op lange termijn te motiveren, is het belangrijk om ze niet te beoordelen op resultaten, maar op inzet. Het is aan de baas om alle medewerkers op hun beste plek te zetten.”

Wie was Marc Sluszny?

Geboren op 1 februari 1962 in Antwerpen als zoon van een diamantair-sportman.

Sporthoogtepunten: Belgisch Davis Cup-tennisteam, het Kanaal overgezwommen, wereldrecord hoogste bungeesprong, achtste op het WK schermen, vierde op het WK skysurfing, Belgisch recordhouder aerobatics-deltavliegen, Europees hoogterecord zweefvliegen.

Beroep: Vroeger beurshandelaar in Londen, nu zelfstandig trader in grondstoffen.

Medeauteur van thrillers als Code Zwart, En Garde en De Bende. Hij financiert zijn projecten uit eigen vermogen en sponsorovereenkomsten met onder meer Mumm, Timberland, Kinepolis, Tellink, Peak Performance en Bell & Ross.

Woonde in een indrukwekkend appartement in Antwerpen vol kunst, harnassen, degens en andere verwijzingen naar zijn sporten. Hij woont alleen en heeft een dochter van negen en een zoon van drie.

© Dit is een artikel van Hans Hermans verschenen in Bizz magazine Trends in 2010. Contacteer freelance journalist Hans Hermans voor je eigen unieke en sterke zakelijke content.

Bizz Interview Trends
Geïnteresseerd in unieke, leadgenerating content? Schrijf je in!
Sign up for our newsletter