Verhalen creëren en vertellen kan hij: storyteller Raf Stevens. Maar Raf voelde ook de meerwaarde van het onder de arm nemen van een ghostwriter. Zijn sterke verhalen werden nog straffer...
© HANS HERMANS
"Weet je Hans, ik mis nog iets aan de eerste teksten die ik geschreven heb. Alles wat ik wil vertellen, staat op papier, maar de zinnen lezen niet vlot genoeg en de structuur ontbreekt. Een kat vindt er haar jongen niet in terug. Hoe zou ik mijn boek kunnen verbeteren?"
De vraag van coach, trainer en verhalenverteller Raf Stevens wordt me af en toe gesteld. Via via sijpelt het door dat ik als ghostwriter actief ben (en toen nog als uitgever voor publicaties in eigen beheer).
Raf maakte het meteen concreet: "Ik reserveer een budget voor het herdenken en schrijven van het manuscript. Wanneer zitten we hierover samen?"
Het schrijven en herschrijven van het boek werd een intens, boeiend en effectief traject. Hieronder lees je een van de sterkste fragmenten uit het boek.

Persoonlijk verhaal CEO greep medewerkers naar de keel
“Sorry, Raf”, zei ze me. “Sorry dat ik je helemaal naar hier heb laten komen voor deze nutteloze meeting.”
Ze was niet de eerste CEO met wie ik samenwerkte. Noch de eerste, noch de laatste die me zei dat ze niet wist hoe ze haar medewerkers kon toespreken om hen te motiveren en inspireren. Ze had geen verhaal. Punt.
Daar zat ze dan, in de directiestoel van een van de grootste farmaciebedrijven van Europa. Ze had al een lange carrière achter de rug, met meer ups dan downs. Ze had de organisatie heel wat opgeleverd, heel wat doelstellingen behaald en strategieën opgebouwd. Ze was net gepromoveerd en zat nu echt op de hoogste stoel. Maar ze wilde, zoals het een goed leider betaamt, ook haar medewerkers naar een hoger niveau tillen en zo haar organisatie nog sterker maken. Daarvoor had ze een verhaal nodig. Maar dat vond ze niet.
Daarom werd ik erbij geroepen. Niet om snel iets neer te pennen, wel om via een persoonlijk gesprek op zoek te gaan naar… tja, naar een verbindend verhaal tussen deze manager en haar publiek, in dit geval haar medewerkers en collega’s.
Dat ging als volgt.
Enkele jaren voordien was ze naar een meerdaagse zogenaamde soft skill training gegaan in Davos. “Ik zag er eerst erg tegenop,” vertelde ze, “maar de sessie bleek een succes. Ik was er zelfs in een wat reflectieve en emotionele bui door geraakt. Op de vlucht naar huis begon ik aan een lange, emotionele mail naar mijn kinderen. Om sorry te zeggen dat ik er niet altijd voor hen was. Dat het ook niet altijd makkelijk was geweest voor mij om werk en privé te combineren… Enfin, je kent dat wel.”
"We love your money"
“Maar weet je wat”, ging ze voort. “Toen het vliegtuig landde, kreeg ik meteen een mail terug. Eerst van mijn oudste dochter, die me in een lang antwoord ook op een emotionele manier toesprak: ‘Geen zorgen, mama, je was en bent een goede moeder’, schreef ze. ‘Ik heb er alle begrip voor en hou erg veel van je.’
Enkele minuten later kreeg ik ook antwoord van mijn zoon. Zijn mail was kort en to-the-point: ‘Don’t worry, mum, we love the money you make :-)’.”
Ze glimlachte toen ze klaar was met haar verhaal. Toen voelde ze zich plots betrapt en switchte meteen weer naar haar businessrol. “Sorry, Raf”, zei ze. “Sorry dat ik je helemaal naar hier heb laten komen voor deze nutteloze meeting. Ik zit hier almaar over mezelf te praten. Laten we een nieuwe afspraak maken om naar de opzet te kijken van de presentatie die ik over enkele weken in Londen moet geven.”
Verhaal creëert verbinding met het publiek
Nu was het mijn beurt om te glimlachen. “Lijkt me niet nodig”, zei ik. Bij het begin van je presentatie vertel je aan je directieleden gewoon het Davos-verhaal dat je mij net hebt verteld. Dat zal de verbinding creëren die je nodig hebt. Daarna breng je de inhoudelijke kernpunten die ik in je voorbereiding zag. Ze keek me een minuut lang ernstig aan, en het leek alsof ze me met haar ogen dood zou bliksemen. En toen zei ze kalm en vriendelijk: “Je hebt helemaal gelijk, Raf. Ik doe dat gewoon.”
Zo stond ze op het podium met haar persoonlijke verhaal op de eerste grote meeting die ze leidde in Londen. Een persoonlijk verhaal, dat haar mensen naar de keel greep, en tegelijk een grote bereidheid bij hen deed ontstaan om de nieuwe strategie van het bedrijf te omarmen.
Ik moet toegeven: na al die jaren ben ik vaak zelf nog overdonderd door de impact van een verhaal. En heel gelukkig met de complimenten achteraf van de vrouw of man met wie ik het verhaal opbouwde.
Goede communicatie creëert verbinding, motiveert, engageert en beïnvloedt. Goede communicatie vertelt een verhaal. Ze inspireert! Dat is net wat storytelling doet. Storytelling maakt een echte leider van je. Sterke leiders hebben sterke verhalen. De taal van sterke leiders ís een verhaal.
Sterke verhalen, sterke leiders
“What the f*!
Moet ik verhalen vertellen om een echte leider te zijn?”
Het boek Sterke Verhalen Sterke Leiders geeft je niet alleen inzicht in de kracht en het nut van verhalen, maar toont ook aan dat leiders storytelling skills nodig hebben om beter te leiden dankzij verhalen. "Leiders die storytelling op de juiste manier toepassen, kunnen met hun bedrijven en organisaties het verschil maken", weet Raf.
"Niet voor niets noemde de uitzendgroep Manpower onlangs nog storyteller een van de drie beroepen met een grote toekomst. Verhalen geven betekenis en vorm aan de snel veranderende wereld waarin bedrijven worstelen met een nog elke dag toenemende complexiteit."
Boek uitgeven in eigen beheer
Raf Stevens, die vandaag leiders en organisaties ondersteunt bij hun identiteits- en verandertrajecten, besloot het boek uit te geven in eigen beheer.
Compact Publishing zorgde voor ghostwriting, de finale versie van het manuscript, eindredactie, vormgeving en het drukken.
Sterke verhalen, sterke leiders. 5 krachtlijnen om als leider het verschil te maken met een verhaal. NU TE KOOP bij Managementboek.nl
Uitgegeven door Raf Stevens, Compact Publishing, 2015
ISBN 978 94 91803 130

© Hoe boek 'Sterke verhalen, sterke leiders' is een ghostwriting-project van Hans Hermans voor Raf Stevens. Contacteer freelance journalist Hans Hermans voor het schrijven van jouw boek.