written by
Hans Hermans

Deze 5 video's maken je creatiever

Bedrijfscontent 6 min

9,6 miljoen mensen keken en luisterden al naar de inspirerende TED-talk over The Surprising Habits of Original Thinkers. Waarom? Omdat hij misschien wel het geheim ontrafelt van de meest creatieve mensen onder ons! Word alvast creatiever met deze 5 video's en tips die ik koppel aan zijn TED-talk. © HANS HERMANS

Als ondernemer ben je creatief, inventief en actiegericht. En je weet dat je altijd bijleert van collega-ondernemers en van experten.

Wat doen de grote creatievelingen dat ook u kan doen?

Wat doen mensen die de drijvende kracht zijn achter creativiteit en verandering anders dan de anderen?

Adam Grant is organisatiepsycholoog. Hij bestudeerde wat creatievelingen creatief maakt. In zijn TED-talk The surprising habits of original thinkers legt hij uit wat hij leerde over creatievelingen en hoe je wordt zoals hen. Hij scoort op TED en YouTube samen al meer dan 9,6 miljoen viewers.

Nu kan ook jij deze 5 actiepunten overnemen van grote creatievelingen.

Actiepunt 1. Maak fouten

“Doen is belangrijker dan eventuele fouten die u maakt. Ga ervoor. Maak fouten en leer.”

Ook de grootste genieën maken fouten. Maar nog. Ze maken meer fouten dan andere mensen. Dat concluderen Adam Grant en anderen.

In ons land zet de campagne Met Falen en Opstaan ondernemers aan om fouten niet weg te moffelen. Beter is positief omgaan met mislukkingen en om weer recht te krabbelen na een faillissement. Waarom?

"De successen die we vandaag boeken, komen ook voort uit mislukkingen in het verleden", zegt Hans Bourlon, CEO van Studio 100

Omdat we altijd leren uit ons falen, weet ook Hans Bourlon, CEO van Studio100. “De successen die we vandaag boeken, komen ook voort uit mislukkingen in het verleden en de lessen die we daaruit leerden”, blikt hij terug. “Na drie jaar investeren in een Duitse K3 trokken we er de stekker uit. We beseften dat we het succes van het zangtrio in België en Nederland niet konden herhalen in Duitsland en Oostenrijk. Hieruit leerden we dat we niet één op één een succes in één taalgebied kunnen overzetten naar een andere regio.”

Doen is belangrijker dan eventuele fouten die u maakt. Ga ervoor. Maak fouten. Leer hieruit.

Actiepunt 2. Heb schrik en twijfel

“Omdat de speech van Martin Luther King niet in steen gebeiteld was, had hij de ruimte om te improviseren.”

Ook creatievelingen sterven wel eens van angst. Alleen gaan ze er anders mee om. Ze nemen, bijvoorbeeld, initiatief om dingen in twijfel te trekken en te zoeken naar iets beters.

Organisatiepsycholoog Adam Grant zegt: “In mijn onderzoek vond ik twee soorten twijfel: zelf-twijfel en idee-twijfel. Zelf-twijfel werkt verlammend. Je komt gewoon vast te zitten. Idee-twijfel geeft je juist energie. Het motiveert je om te testen, te experimenteren, te verfijnen, zoals Martin Luther King deed. In plaats van te zeggen: "Ik kan niks", zeg je: "De eerste versies deugen nooit. Ik ben er gewoon nog niet."

En over Martin Luther King? “Hij herschreef zijn speech nog de nacht voor zijn historische toespraak. Ook kort voor hij begon, doorstreepte en herschreef hij. Eenmaal op het podium liet hij na 11 minuten zijn notities links liggen… om dan vier woorden uit te spreken die onze geschiedenis veranderden: "I have a dream." Dat stond nooit op zijn briefje. Door de speech pas de allerlaatste minuut af te maken, bleef hij openstaan voor alle mogelijke opties.”

Actiepunt 3. Stel uit

“Je mag best iets laten liggen. Laat een idee rijpen in je hoofd. Uitstellen is in feite denken. ”
In het brein van een verwoede uitsteller. De populaire TED-talk van Tim Urban

Adam Grant zelf stelt zelden zaken uit. Maar wanneer een student zegt haar meest creatieve ideeën te hebben wanneer ze zaken uitstelt, is zijn interesse gewekt. Hij laat haar een onderzoek doen. Enerzijds geven medewerkers aan hoe vaak ze taken uitstellen. Anderzijds scoorden hun bazen hen op creativiteit.

Wat blijkt? Mensen die uitstelgedrag vertonen, worden het meest creatief bevonden door hun bazen. Mensen die alles veel te vroeg doen, worden als minder creatief gezien dan mensen die gematigd uitstellen.

Grant en zijn studente bekomen een Gausscurve waarin de twee extreme kanten het minst nieuwe ideeën hebben. “Mensen die wachten tot het allerlaatste moment, hebben het zo druk met uitstellen dat ze nooit nieuwe ideeën hebben”, legt Grant uit. “Aan de andere kant worden de mensen die direct aan de slag gaan zo opgeslokt door hun opwinding dat ze ook geen originele ideeën hebben. Mensen die gematigd uitstellen, creëren voor zichzelf de tijd om alternatieven te overwegen, om minder rechtlijnig te denken of onverwachtse sprongen te maken.”

Volgens deze denkwijze mag je gerust eens iets laten liggen. Laat een idee rijpen in je hoofd. Het lijkt dus uitstellen, maar is in feite denken.

Actiepunt 4. Probeer ook slechte ideeën

“Je wordt niet beoordeeld op je slechte ideeën. Ook creatievelingen hebben deze bij de vleet.”

Ideeën hebben is één. Er iets mee doen, is overduidelijk twee. Niet toevallig - maar helaas - houdt 85% van de mensen hun mooiste ideeën voor zich.

Non-conformisten ontginnen hun ideeën ondanks de angst die ze voelen om te falen. Waarom? Omdat ze weten dat het op den duur niet ons handelen is wat ons spijt, maar ons niet-handelen.

Elon Musk deelt zijn mislukkingen op YouTube. "My favorite SpaceX explosions"

Zo vertelde de visionaire ondernemer Elon Musk aan Grant dat hij niet had verwacht dat Tesla zou slagen. “Ook was hij ervan overtuigd dat de eerste SpaceX-lanceringen zouden mislukken, maar het was te belangrijk om het niet te proberen. De meesten van ons echter proberen onze belangrijkste ideeën gewoon niet uit.” Grant heeft hierover goed nieuws. “Je wordt niet beoordeeld op je slechte ideeën. Ook creatievelingen hebben deze bij de vleet. Neem nu Thomas Edison. We herinneren hem niet omdat hij een pratende pop verzon die zo eng was dat kinderen èn volwassenen er bang van waren. Nee. Wel omdat hij de lamp uitvond.”

Originele mensen falen het vaakst, omdat zij het meest proberen.

Actiepunt 5. Verbeter bestaande ideeën

“Het is gemakkelijker om het idee van een ander te verbeteren dan om iets heel nieuws te bedenken.”
Adam Grant zoekt geen nieuwe ideeën. "Nee, de kans is groter dat het verbeteren van andermans idee meer oplevert."

Weet dat je niet per se eerst hoeft te zijn met een idee. Het pioniersvoordeel is namelijk een mythe, volgens onderzoek. “In meer dan 50 productcategorieën werden de pioniers die de markt creëerden, vergeleken met de verbeteraars”, zegt Grant hierover. “47% van de pioniers ging failliet, tegenover slechts 8% van de verbeteraars. Facebook wachtte met het opzetten van zijn netwerk tot na Myspace en Friendster. Kijk naar Google: dat kwam jaren na Altavista en Yahoo. Het is veel gemakkelijker om het idee van een ander te verbeteren dan om iets heel nieuws te bedenken. Wat ik dus heb geleerd, is dat je niet de eerste hoeft te zijn om origineel te zijn. Je hoeft alleen maar anders te zijn en beter.”

DE CONCLUSIE VAN ADAM GRANT na deze 5 actiepunten is hoopgevend: “Alles bij elkaar beschouwd, zie je dat creatievelingen niet zoveel van ons afwijken. Ze voelen angst en twijfel. Ze stellen uit. Ze hebben slechte ideeën. En soms slagen ze niet ondanks die kwaliteiten, maar juist dankzij.”

Deze blog is gebaseerd op de TED-talk The surprising habits of original thinkers van Adam Grant.

© Dit is een artikel van Hans Hermans, Compact Publishing, geschreven op maat van de nieuwsbrief van Acerta naar zelfstandigen. Contacteer Compact Publishing voor je eigen unieke en sterke zakelijke content.

Howto Acerta Failing Forward
Geïnteresseerd in unieke, leadgenerating content? Schrijf je in!
Sign up for our newsletter