written by
Hans Hermans

Deze 3 gemakkelijke oefeningen verhogen onmiddellijk je veerkracht

Business journalistiek 3 min

Falen is verliezen? Nee. Niet volgens coach Wim Rombaut. En wat helemaal super is? Faalangst kan je omzetten in faalwinst. Check de 3 tips in dit artikel. © HANS HERMANS

Jan loopt op de tippen van zijn tenen en vloekt af en toe op zijn personeel. Vroeger ging het goed in zijn drukkerij. Maar helaas, vandaag is de concurrentie van online printdiensten moordend. Jan evolueerde op digitaal vlak totaal niet mee. Hij is net 42 jaar en kent niets van online mailings en cloudservices. Hij davert dan ook van de schrik voor de digitale toekomst.

Herken je de angst van Jan?

“80% van de leidinggevenden en ondernemers die ik ken, leidt wel eens onder faalangst”, zegt Wim Rombaut. Als zelfstandig executive coach, teamtrainer en keynote speaker herkent en erkent het probleem. Of de uitdaging, hoe je het ook noemt. Feit is dat angst om te mislukken normaal is.

80% van de leidinggevenden en ondernemers die Wim Rombaut kent, leidt wel eens onder faalangst. (foto Yann Bertrand)

Wim Rombaut (59) is professioneel businesscoach en een sportman in hart en nieren. Hij werd tweemaal Belgisch kampioen waterpolo, Belgisch kampioen reddend zwemmen en is sinds zijn 18de coach van jeugdteams. Na 10 jaar coachen werd hij ondernemer, coach en consultant in de fitnesswereld.

Wim richtte Passage Fitness op, dat uitgroeide tot de grootste health en fitness-keten van België. Sinds 1999 geeft hij mentale training en coaching aan managers. Zo geeft hij onder meer een workshop op de conferentie van Failing Forward. In zijn nieuwste boek Focus via PACE inspireert hij je om in deze snelle en boeiende tijden vol afleiding de focus te houden op wat je écht wil.

Eerste eenvoudige oplossing?

Twee zaken waar ondernemers het hardst onder lijden?

  1. Het onvoorspelbare karakter van onze economie door de digitalisering.
  2. Het aanwerven van de verkeerde personen.

Een eerste eenvoudige oplossing voor Jan en alleman? “Je bewust worden dat je mag falen, verzacht al het leed”, volgens Wim. “Hoe meer we onze kinderen zeggen dat ze mogen vallen met de fiets, dat ze mogen wenen als ze verdriet hebben… hoe beter ze als volwassenen omgaan met mislukkingen en falen. Hen later herprogrammeren is helaas wat moeilijker.”

"Pijn en falen horen bij het leven. Rouwen, wenen, twijfelen: het mag. Laat het er even zijn. Om zo schuldgevoel om te zetten in kracht."

Wat is faalwinst?

Dat herprogrammeren, is de uitdaging volgens Wim. Hij begeleidt leidinggevenden en ondernemers van faalangst naar faalwinst. Hierbij leer je het voordeel inzien van fouten maken, en profiteer je van de ervaring die je opdoet bij mislukkingen. Falen wordt winnen! Het verleggen van de focus op targets naar de focus op het proces, is een van zijn oplossingen.

Chris Froome wint de Tour de France omdat hij er in slaagt om zich dag na dag op de rit te concentreren. "Te hoge targets verlammen."

“Targets haal je namelijk dikwijls ook niet”, zegt de coach.

“Te hoge targets verlammen mensen van de stress. Dit terwijl iedereen het kan opbrengen om een proces zo goed mogelijk te voltooien."

"Vergelijk het met Chris Froome die de Tour de France wint omdat hij zich dag na dag op de rit concentreert. Hij maakte van het bijna onmogelijke doel een haalbaar procesmatig traject. Froome focust op het proces... en toont zich veerkrachtig.”

Deze 3 oefeningen verhogen je veerkracht

Tip 1: De 30-3 regel

Na elk half uur werken neem je 3 minuten pauze. Doe rustige bewegingsoefeningen, of yoga-houdingen die je ontspannen. Leg een yoga-mat zichtbaar naast je bureau en zet een pauze app aan zoals ‘Mindfulness bell’ op 30 minuten.

Tip 2: Tel je ademhaling

Je kan stress beter de baas met een ontspannen en gecontroleerde ademhaling. “Voor iedere belangrijke meeting of presentatie, doe ik een korte ademhalingsoefening”, zegt Wim. “4 tellen rustig inademen, 2 tellen adem vasthouden, 4 tellen uitademen. Herhaal dit 3 keer.”

Tip 3: Herhaal je mantra

Zoek een krachtige en constructieve zin. Deze herhaal je regelmatig luidop, bijvoorbeeld voor een moeilijk gesprek. Zo conditioneer je je brein in de goede richting. Twee voorbeelden van mantra’s: “Wat er ook op mijn pad komt, I can handle it.”, “Ik voel me sterk.”

Op het Failing Forward-congres schotelt Wim Rombaut je meer oplossingen voor. Win aan veerkracht en schrijf je nu in op metfalenenopstaan.be/conferentie.

© Dit is een artikel van Hans Hermans, Compact Publishing, geschreven op maat van het Failing Forward-dossier voor de krant Metro. Contacteer Compact Publishing voor je eigen unieke en sterke zakelijke content.

Interview Failing Forward Howto
Geïnteresseerd in unieke, leadgenerating content? Schrijf je in!
Sign up for our newsletter