written by
Hans Hermans

Binnenkort op vakantie in Oostende? 5 weetjes over de Koninklijke Gaanderijen

Bedrijfscontent 3 min

Wie in Oostende logeert in een huurappartement op de Zeedijk wandelt gegarandeerd door de Koninklijke Gaanderijen. Dit pareltje van de gecontesteerde Koning Leopold II is helaas in vervallen staat. Maar wie weet is de echte renovatie eindelijk in zicht. Wat weet je nog over deze unieke wandelboulevard? © HANS HERMANS

Plezier je gezelschap en jezelf met deze 5 weetjes over de Koninklijke Gaanderijen van Oostende.

De Venetiaanse Gaanderijen in Oostende toen ze nog niet gestut moesten worden.

Misschien eerst even checken of je al een appartement met zicht op zee hebt gevonden voor je vakantie in Oostende? Klik anders gerust op de link voordat je verder leest ;-)

#1. Koning Leopold II wilde niet in de regen wandelen

Ooit waren de gaanderijen niet toegankelijk voor het gewone volk. Toen de Belgische koning Leopold II de Koninklijke Gaanderijen in Oostende liet bouwen tussen 1902 en 1906 had hij vooral zichzelf en zijn hoge gasten in gedachten. Hij wilde een passage die hen meer beschermde tegen regen en wind wanneer zij naar de renbaan wandelden een beetje verder aan zee.

De koning die niet in de regen wilde wandelen

De zuilengangen met Dorische zuilen van ongeveer 380 m lang eindigen aan beide kanten met een gesloten paviljoen met salon.

#2. Renovatie kost tot 80 miljoen euro

De Venetiaanse Gaanderijen op de zeedijk zijn helaas in verval, net zoals het Thermae Palace Hotel dat gebouwd werd in 1932 en 1933 door de Oostendse architect André-Louis Daniëls. Een renovatie zou de stad Oostende en het Vlaams Gewest maar liefst 70 tot 80 miljoen euro kosten.

Maar er is hoop op beterschap. De huidige uitbaters, de familie Vanmoerkerke, zit in pole-position om het hotel te kopen. De Oostendse ondernemersfamilie wil het renoveren tot een luxehotel met 100 hotelkamers, twee binnenzwembaden, een buitenzwembad en spa- en wellnessfaciliteiten.

#3. Altijd een gratis tentoonstelling

Een van de twee gaanderijen vormt een permanente en openbare galerie voor kunstenaars. Als wandelaar word je regelmatig verrast door grote foto’s en kunstwerken. Sta er even bij stil. Ontdek de diepere laag of geniet gewoon van de schoonheid.

Een opmerkelijke fotoreeks werd gemaakt door het Zwitserse kunstenaarskoppel Lea Lund en Erik K. Als een stijlvolle heer en evenwichtskunstenaar poseert Erik K in kostuum op bekende plekken van Oostende.

“Oostende heeft een heel specifieke ziel”, zeggen Lea Lund en Erik K in dit interview. “De geest van Ensor en Spilliaert is nog goed voelbaar. Oostende bezoek je niet zomaar. Het is een stad met een ietwat vreemde charme, die meteen betovert en waar je verliefd op wordt. Vandaar ook de titel van onze expo: Ostende, mon amour. In deze expo zijn enkel foto’s te zien die genomen zijn in Oostende.”

Kamagurka hield er zijn eerste grote expositie in Oostende: Opgepast Werken.

De tofste beelden en schilderijen uit de tentoonstelling Opgepast Werken! van kunstenaar Kamagurka in Oostende.

#4. Filmsterren en BV’s liggen er te zonnen

Voor de galerijen spot je altijd BV’s. Veerle Baetens, Matthias Schoenaerts, Koen De Bouw, Kevin Janssens, Wim Opbrouck, Chris Lomme en Jo De Meyere, de gebroeders Dardenne, enzovoort. Allen kregen ze er een ster in de Walk of Fame tijdens het Filmfestival van Oostende.

Ook internationale filmsterren liggen er dag in dag uit in de zon… of regen: Pierce Brosnan, Willeke Van Ammelrooy, Jane Birkin, Sofie Gråbøl,...

Hoeveel sterren kent u? Welke films van hen hebt je al gezien?

#5. Koningspark brengt rust aan zee

Achter de Venetiaanse Gaanderijen ligt het Koningspark verstopt. Voor wie even de zee graag links laat liggen, vindt een heerlijke oase van groen en rust. Het openbare park ligt tussen de Koninginnelaan, de Koningin Astridlaan, de Venetiaanse Gaanderijen en de terreinen van de voormalige Koninklijke Villa. Bekijk het Koningspark hier alvast op Google.maps.

De vroegere privé-tuin van de Koninklijke Chalets van Leopold II en later de Koninklijke Villa is heraangelegd als een Japanse tuin, voorzien van tennis- en petanquebaan.

Het is een wandeltuin waarin je verschillende landschappen ontdekt. De prachtige vijver in de vorm van een schildpad vormt het hart van de tuin.

De moeite om te ontdekken, ideaal om tot rust te komen. Bezoek de site van Visit Oostende voor de openingsuren.

© Dit is een artikel van Hans Hermans. Unieke content geschreven op maat van Appartement met zeezicht in Oostende. Contacteer freelance journalist Hans Hermans voor je eigen unieke en sterke zakelijke content.

Of boek uw weekje vakantie in dit Appartement met zeezicht in Oostende.

Appartement Oostende Blogs
Geïnteresseerd in unieke, leadgenerating content? Schrijf je in!
Sign up for our newsletter