written by
Hans Hermans

Hoe in 6 stappen het beste team opbouwen

Bedrijfscontent 5 min

Uw bedrijf groeit? U werft een eerste werknemer aan, of bouwt een heel team uit? Hoe kneedt u nu dit team tot een sterk geheel? Hoe zorgt u ervoor dat collega’s voor elkaar door het vuur gaan? Dat ze plezier en hard werken combineren? © HANS HERMANS

Elke ondernemer met personeel herinnert zich zijn eerste medewerker. Het is dan ook een mijlpaal in het groeitraject van een onderneming. Staat u voor dit moment? Of hebt u een groeiend team maar kan de spirit nog beter?

Van 0 medewerkers naar een team groeien is niet eenvoudig. Hoe pakt u het aan?

Dit artikel zet u in 6 stappen op weg naar een efficiënter, hechter en plezanter team.

Stap 1. Verzamel de juiste mensen

Een ondernemer die een sterk team uitbouwt weet precies voor welke rol hij of zij iemand aanwerft. Welke competenties ontbreken er, bijvoorbeeld, vandaag in uw zaak? En hoe vult een nieuwe medewerker dit in?

Tegelijkertijd speelt ook de ruimere context mee, zoals uw typische bedrijfscultuur en de mensen die al voor u werken, en - niet te vergeten - het karakter van de persoon die u wil aanwerven. Past dit binnen uw groep?

Hoe beter de match, hoe vlotter er persoonlijke banden gesmeed worden in uw team. Organiseer etentjes samen, doe eens een activiteit die niets met het werk te maken heeft. Hou tijd vrij om elkaar te leren kennen.

Een persoonlijke klik zorgt voor meer gedreven werknemers en een grotere inzet. Meer kennis over elkaar, ervaringen en verledens, geven u en uw team een beter inzicht in werkmethodes van collega’s, in de manier waarop ze uitdagingen aangaan, hun niveau van communiceren, en verborgen sterktes en zwaktes.

Tip: Sommige bedrijven laten werknemers hun toekomstige collega’s aanwerven. Ze worden betrokken bij de sollicitatierondes. Zo kunnen ze in het begin al aangeven hoe ze de nieuweling in hun team zien functioneren.

Stap 2. Erken dat iedereen belangrijk is

De ‘rol binnen uw bedrijf’ waarmee u in stap 1 op zoek ging naar een nieuwe medewerker, geeft u in stap 2 volledig aan de nieuwe collega. Laat hen deze rol voluit spelen. Geef vertrouwen en delegeer. Laat hen steeds verder evolueren in hun rol via bijscholingen, steeds moeilijkere taken en groeiende verantwoordelijkheden.

Hierbij kunnen fouten gemaakt worden.

Geeft u voldoende vrijheid? En controleert u tegelijkertijd en transparant hoe ze hun job doen?

Mailingtool MailerLite straalt de groepssfeer in het bedrijf ook uit op zijn website
Tip: Betrek iedereen bij het opstellen van een team charter. Dit zorgt voor meer begrip rond de eigen rol, welke waarde deze heeft voor de onderneming, en hoe deze helpt in hun eigen loopbaan.

Dit team charter geeft het antwoord op drie belangrijke vragen:

  1. Wat is het centrale bestaansreden van ons team?
  2. Wat is het gewenste resultaat van onze teamactiviteiten?
  3. Hoe werken we om deze resultaten te bereiken?

Stap 3. Zet doelen uit die uw mensen begrijpen

Zoals een zeiler zijn eindbestemming kent, weten succesvolle teams ook waar ze naartoe werken.

Via het team charter in stap 2 staan de bestaansreden en manier van werken al in mensentaal neergeschreven. In stap 3 verdelen we dit grotere doel in kleine tussendoelen. Zo maakt u een onbereikbaar of heel ver doel, realistischer en gemakkelijker te begrijpen. Pas wanneer iedereen mee is na elk tussendoel, begrijpen ze ook het grotere plaatje. Waardoor u ook stap 5 wat vaker in de praktijk kan toepassen, merkt u verder in dit artikel.

Maak uw team duidelijk dat de eindbestemming daarom niet op 1-2-3 wordt bereikt. Ook een zeiler moet wal eens overstag gaan, alle zijn zeilen bijzetten en van koers veranderen wanneer de wind plots van een andere kant komt opzetten.

Tip: Uitdagingen kunnen mensen inspireren. Maar helaas, in de praktijk zijn ze vaak verwarrend, zweverig en niet concreet genoeg. Laat uw team de bedrijfsdoelen in eigen woorden omzetten en neerschrijven.

Stap 4. Communiceer vrij en open

Het is een kunst om de openheid van in het begin van jullie werkrelatie door te zetten. Expliciete communicatie en transparantie zijn hierin van belang. Vrij en open delen van kennis en informatie is cruciaal om samenhang binnen uw team te smeden. Zo weet iedereen waar zijn of haar collega’s mee bezig zijn, wat de moeilijkheden van projecten zijn, welke fouten er gemaakt worden, welke oplossingen gevonden, enzovoort.

U wint enorm wanneer niemand met zijn eigen hindernissen blijft zitten, en uw medewerkers elkaar helpen. Vertrouwen zal groeien.

Tip: Een van de principes van het populaire agile werken, is de dagelijkse korte en rechtstaande meeting. In 5 of 10 minuten wordt het rondje van het team gedaan. Iedereen zegt waar die mee bezig is en wat het grootste struikelblok is. Wie kan helpen, geeft advies. Een voordeel is dat ook mindere sprekers aan bod komen.

Stap 5. Vier ook kleine successen

Als ondernemer waakt u over de centen. Als aandeelhouder profiteert u rechtstreeks van het succes dat uw team boekt.

Hoe gek kan je gaan in het vieren van successen? De buitenaardse feestjes van The Wolve of Wall Street: "This is the greatest company in the world!"

Wanneer u ook uw team laat meegenieten van hun prestaties en successen, zijn we in stap 5 weer dichter bij ons dreamteam.

Vier ook kleine successen! Een team dat succes expliciet viert, wil altijd meer. Zet één iemand een geweldige prestatie neer? Haalt die een mooie deal binnen of levert hij of zij een knap project op? Erken deze prestatie waar iedereen bij is. Benadruk dit succes. Geef een schouderklop. U zal merken dat anderen uw voorbeeld volgen. Collega’s beginnen elkaars prestaties en geluk automatisch te delen en te erkennen.

Tip: Succes vieren kan eenvoudig en goedkoop. Met een prijzenpot, bijvoorbeeld, waaruit de beste verkoper van de maand iets kiest, of een stuk taart bij de koffie. Ook meer avontuurlijke teambuildingactiviteiten kunnen, natuurlijk. Ze geven uw team gemeenschappelijke ervaringen buiten het werk.

Stap 6. Houd uw mensen aan boord

De 5 stappen hiervoor leveren u een team op waar andere ondernemers jaloers op zullen zijn. U hebt niet alleen een prima sfeer. Ook wordt er ongetwijfeld hard gewerkt. Uw mensen vertrouwen en helpen elkaar.

Stap 6 is cruciaal om het succes van uw verworven dreamteam te bestendigen. Een geweldig team opbouwen is ook dit geweldige team behouden.

U start al met een voordeel, want mensen werken graag in sterke en positieve teams. Ze worden er gelukkig van. En gelukkige mensen… blijven langer werken voor dezelfde baas.

Gelukkige mensen hebben nog zo hun voordelen. Ze laten uw bedrijf forser groeien dan verwacht, staan positiever ten opzichte van veranderingen, evolueren mee met de digitalisering en zijn productiever.

En hoe gelukkig wordt u hiervan?

Tip: Uit werktevredenheidsstudies blijkt dat Belgen gelukkig worden van financiële zekerheid, werk en privé in balans, zich kunnen ontwikkelen en een goede relatie met hun collega's. Check regelmatig hoe u als werkgever scoort op deze thema’s.

© Dit is een artikel van Hans Hermans, geschreven op maat van de nieuwsbrief van Acerta naar zelfstandigen. Contacteer freelance journalist Hans Hermans voor je eigen unieke en sterke zakelijke content.

Howto Acerta
Geïnteresseerd in unieke, leadgenerating content? Schrijf je in!
Sign up for our newsletter