written by
Hans Hermans

5 waardevolle businesslessen uit populaire televisieserie Game of Thrones

Bedrijfscontent 3 min

Je kinderen kijken Game of Thrones? Je bent zelf een fan van de populairste televisieserie van het moment? Kijk gerust verder. Televisiereeksen leveren vaak verrassende businesslessen op. Welke wijze ondernemerslessen leren we uit deze machtsstrijd tussen koninklijke families? © HANS HERMANS

"Fuck, ze hebben een draak!" Ik weet dat het behoorlijk bizar klinkt om in 2017 met deze gedachte te gaan slapen. Zeker wie nooit Game of Thrones heeft gekeken, gelooft dat ik wakker dreig te liggen van een irreëel probleem. Niet dus. De draken van Daenerys Targaryen in Game of Thrones kunnen wel eens een beslissende rol spelen in de ontknoping van de populairste televisieserie.

Als journalist koppel ik vaak het aangename aan het nuttige. Vandaag geniet ik heel zuinig van de zevende reeks van Game of Thrones. Bingewatchen is aan mij niet besteed.

Net na seizoen 2 schreef ik al een artikel over het Middeleeuwse sprookje voor volwassenen. Er zijn namelijk interessante businesslessen te trekken uit de geweldadige serie van HBO.

Wat er te leren valt voor ondernemers en managers?

(c) HBO, Game of Thrones

Les 1. Rust niet op uw lauweren

Geen enkele koning of koningin zit gemakzuchtig en vrolijk op zijn of haar IJzeren troon. De teugels mogen nooit gevierd worden. Concurrenten moeten in het oog gehouden worden. Bedreigingen worden best vroeg de kop in gedrukt.

Ook al zit je vandaag comfortabel op een troon, vroeg of laat duiken er bedreigingen op. Er zijn altijd andere bedrijven die jouw plaats willen innemen, of met een disruptieve aanpak je markt volledig kunnen wegvegen. Schrijf een aantal opties uit waarmee je jouw troon versterkt in de toekomst.

Les 2. Verschillende wegen leiden naar hetzelfde doel

Meerdere wegen in de mythische werelden leiden naar hetzelfde kasteel. Ook bij verlies tegen één familie, zijn de poorten tot de overwinning nog niet gesloten. Enkel het meest flexibele leger slaagt er in zijn leider op de troon te hijsen.

Zo stel je als ondernemer ook een doel, maar hoef je de weg ernaartoe niet te betonneren. Werk verschillende plannen uit naar jouw doel. Durf een zijpad te nemen, keer terug op je weg, verbrand eens een brug... en bereik zo het vooropgestelde doel.

"I was born to rule the 7 kingdoms. And I will." Qua doorzettingsvermogen kunnen we iets leren van Daenerys Targaryan

Les 3. Laat je persoonlijk kennen

“Ken de mannen die je volgen, en laat ze jou kennen”, zegt de nu al lang geleden onthoofde Eddar Stark tegen zijn zoon Robb.

Ook in business doen mensen zaken met mensen. En teams waar een persoonlijke klik is, zijn sterker. Als je zich als bedrijfsleider ook als persoon laat kennen, creëer je een grotere connectie. Hierdoor zal jouw team gemotiveerder voor het doel gaan, ook wanneer het eens meer inspanningen vraagt.

Les 4. Smeed onverwachte allianties

De leiders in Game of Thrones smeden voortdurend allianties, ook met partners waarbij het op het eerste zicht niet klopt en niet perfect loopt. In de reeks behaalt bijvoorbeeld Jon Snow zo de overwinning in zijn strijd tegen een groter kwaad. In reeks 7 slaagt hij er in de machtige Daenerys Targaryen en haar draken aan zijn kant te krijgen. Waarom niet?

Kijk ook eens in uw business wie u dichter naar een volgend doel kan brengen?

Les 5. Stop niet na een mislukking

Game of Thrones-leiders laten zich niet doen door een paar schrammen of een leger dat gehalveerd is. Zelf sterven hoeft voor hen niet het einde te betekenen.

Waarom zou jij stoppen na een mislukt project? Waarom treur je om een klant die overstapt naar de concurrentie? Elke wonde is een les. Het gevecht dat je vandaag verliest, kan je morgen echt wel winnen met een betere strategie.

(c) QuotesIdeas.com, FBcoverstreet
© Dit is een artikel van Hans Hermans, Compact Publishing, geschreven op maat van de nieuwsbrief voor zelfstandigen en kleine ondernemers van Telenet Business. Contacteer Compact Publishing voor je eigen unieke en sterke zakelijke content.
Howto Telenet
Geïnteresseerd in sterke en unieke content? Schrijf je in. Ik inspireer je af en toe met teksten die ik voor anderen schrijf.
Sign up for our newsletter