“Zoek geen Vlaamse Steve Jobs”

“De meeste ondernemingen ontwikkelen hun innovatie met militaire discipline en schuiven pas op het laatst de verantwoordelijkheid voor de commercialisering door naar marketing en sales”, betreurt professor Guy Bauwen. De auteur van Het Innovatiekompas pleit voor teamwerk in de Trends van deze week.

Guy Bauwen, professor aan de Flanders Business School en directeur van het kenniscentrum Innovatief ondernemerschap aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij pleit ervoor innovatie te laten aansturen door het zogenaamde lead innovation team.

“Dat is een team, geleid door iemand met een goede technische bagage en een serieus businessprofiel. Enkel een allrounder met een scherpe blik voor technologie, marketing, projectmanagement en marktinzicht kan ervoor instaan dat een marktklaar product of dienst ontwikkeld wordt. Dat is het best al getest en goedgekeurd door de eerste klanten, nog voor het officieel gelanceerd wordt.”

Opmerkelijk is dat Bauwen de zoektocht naar een Vlaamse Steve Jobs of Richard Branson verspilde tijd vindt.

“We geven de ondernemer nu de status van een held die het allemaal alleen realiseert. In werkelijkheid is een ondernemer niets zonder een team: het lead innovation team.”

 

Leave a Comment