Waarom een ISBN-nummer aanvragen bij je boek publiceren?

Je gaat je eigen boek publiceren, dan moet je je zeker een ISBN-nummer aanvragen. Een ISBN-nummer maakt je boek uniek en verkoopbaar. ISBN is onmisbaar bij het boek uitgeven in eigen beheer.

  • Maar wat is ISBN?
  • Is het verplicht?
  • Wat is het nut ervan?
  • Waar kun je zo’n ISBN-nummer aanvragen?

Hieronder geven we je een compleet overzicht. De antwoorden op al je praktische vragen.

Wat is een ISBN-nummer?

ISBN staat voor Internationaal Standaard Boek Nummer. Het is de internationaal gebruikte standaard voor de identificatie van boeken en gerelateerde producten. Cd’s horen hier bijvoorbeeld niet bij.

Wettelijk is een ISBN-nummer aanvragen niet verplicht, maar wel sterk aanbevolen als je commercieel naar buiten wilt treden met je eigen boek. Als je je boek wilt aanbieden via boekenwinkels, warenhuizen en webshops vraag je dus best een ISBN-nummer aan.

Wat is het nut ervan?

Ik ervaar als uitgever 2 grote voordelen van de ISBN:
Mensen kunnen boeken dankzij het ISBN-nummer snel terugvinden.
Boekhandelaars kunnen het boek bestellen om te verkopen in hun winkel. Het bestelformulier belandt automatisch in mijn mailbox via het ISBN-nummer.

Wie in een boekhandel op zoek gaat naar een specifiek boek zal de boekhandelaar altijd vragen naar het ISBN-nummer. Die kan dat vervolgens in zijn database checken. Of andersom, het nummer terugvinden op basis van de auteur en titel die je opgeeft.
Het nummer zegt hem of haar meteen via welke uitgever hij het boek kan bestellen.

Hoe is een ISBN-nummer opgebouwd?

Het nummer is samengesteld uit dertien cijfers en bestaat uit vijf onderdelen:

· de EAN-standaard (978)
· de taalcode (codes 90 en 94 zijn voor het Nederlandse taalgebied)
· de prefix of het uitgeversnummer
· het boeknummer
· en tenslotte een controlecijfer.

Elke verschijningsvorm (denk aan een paperback, hardcover, e-book of luisterboek) en elke taalversie krijgt een ander ISBN-nummer. Ook als je tekstuele of visuele aanpassingen doorvoert in je boek moet je een nieuw nummer aanvragen.
Waar vraag je een ISBN-nummer aan?
De aanvraag kan via boekenbank.be. Via deze link vind je een handleiding met alle praktische informatie over de procedure. Hier kom je direct op de juiste pagina om de aanvraag te doen. Nadat je bent ingelogd moet je de gegevens van je organisatie opgeven, en daarna die van de publicatie waarvoor je een ISBN aanvraagt.

Zowel een uitgever van meerdere publicaties als een organisatie die een eenmalige publicatie uitbrengt, kan een ISBN-aanvraag doen.

Bij de aanvraag zal men steeds je uitgeversprefix vragen. Indien je nieuw bent, en dus nog geen uitgeversprefix hebt, kun je een nieuwe prefix aanvragen tijdens je ISBN-aanvraag. De uitgeversprefix bevat de eerste 3 delen van een ISBN: de EAN standaard, de taalcode en het uitgeversnummer.

Hoeveel kost een ISBN-nummer?

Vraag je zelf één ISBN-nummer aan, dan kost het jou 60,77 euro in 2015. Hiervoor hoef je geen lid te zijn van een boekenorganisatie. Het volstaat om online al je gegevens in te vullen en informatie over je boek. Vervolgens krijg je binnen 24 uur het nummer via mail.

Ben je van plan meerdere boeken uit te geven, dan is een uitgeversprefix best handig. Zo kun je een bepaald aantal ISBN-nummers aanvragen. De aanvragen zijn niet beperkt in tijd, wel afhankelijk van het aantal geplande uitgaven dat je opgeeft wanneer je je uitgeversprefix aanvraagt.
Je krijgt een klantennummer, en de kost per ISBN-nummer zakt meteen naar 22,16 euro.
U hoeft nog steeds geen lid te zijn van Boekenbank/Meta4Books of de Vlaamse Uitgeversvereniging VUV. Maak je je wel lid (wat best veel kost), dan daalt het tarief voor 1 ISBN tot 9,30 euro.

Is de barcode gebaseerd op ISBN?

Inderdaad. De EAN-code, die je nodig hebt om een barcode aan te maken, is altijd gelijk aan het ISBN-nummer. Ik raad je dan ook aan om meteen een barcode op de backcover van je boek te drukken. Het wordt scanbaar voor elke handelaar.

Meer informatie over barcodes vind je op de website van GS1, een organisatie voor globale standaarden voor gegevensidentificatie. Maak hier uw barcode gratis aan. Vertrek van het ISBN-nummer.

Meer informatie vind je bij Meta4Books

Ik verwijs je nog graag door voor alle informatie rond het ISBN-kantoor. Eén adres: Meta4Books, 03/287 66 94 of via isbn@boek.be

http://www.boekenvak.be/boekenbank/isbn-kantoor/isbnaanvragen

Leave a Comment