Wat komt er na het kapitalisme?

Ik heb het geluk heel wat inspirerende mensen te ontmoeten bij het maken van boeken, het afnemen van interviews en het netwerken. Vanaf vandaag leg ik ieder die mijn pad kruist dezelfde vraag door, in de wetenschap dat we zo andere ondernemers en managers kunnen inspireren.

De beste businessvraag die ooit werd gesteld aan… Rudy De Hainaut (voorzitter van Okapi Aalstar)

“20 jaar geleden werd me een vraag gesteld die ik tot op vandaag nog steeds niet kan beantwoorden. Het ijzeren gordijn en het communisme waren gevallen. De Oost-Duitse staatsbedrijven werden verkocht aan privé-investeerders. Ik werkte toen voor een bedrijf dat aardappelzetmeel produceerde in Aalst. We zaten in een grote expansiefase en besloten een zetmeelbedrijf uit het vroegere Oost-Duitsland te kopen.
Er werkten 1100 mensen in de fabriek. Allemaal inwoners uit het kleine dorpje Prignitz, dat in totaal 5000 tot 6000 inwoners telde . Wij als overnemers vonden dat we efficiënter konden werken met 100. Met als gevolg dat we het hele dorp op straat wilden zetten.

Toen we de plannen gingen overleggen met de plaatselijke notabelen zoals de pastoor, de dorpsdirecteur, notaris en schooldirecteur, stelde deze laatste me de vraag.
Hij zei: ‘Leg me dat kapitalistische systeem eens uit. Ik ben al 35 jaar leraar. Voor de Eerste Wereldoorlog heb ik aan al mijn leerlingen het businessmodel van Duitsland uitgelegd. Het bracht ons veel welvaart …, maar leidde ook tot het nazisme. Na de oorlog heb ik met evenveel vuur het communisme uitgelegd als een zeer succesvol businessmodel. Ook dat ging de fles op. Nu komt u met het kapitalisme. Ook dat belooft ons groei en welvaart wanneer we deze ontslagen incasseren en ook dat zou ik met evenveel vuur moeten verdedigen voor mijn leerlingen. Maar wat zal er straks na het kapitalisme komen? Welk zogezegd ultiem model zal dan worden aangekondigd als hét beste economische model? En hoe moet ik dit aan mijn leerlingen uitleggen?’

Ik kon hem niet antwoorden. De herstructurering hebben we doorgevoerd. Maar de vraag blijft in mijn hoofd hangen. Het geeft de tijdelijkheid aan van de economische modellen. Zo voel ik dat we vandaag in een overgangsfase zitten. Het vierde model komt er aan. Het is onmogelijk dat we verder gaan in het egoïstische model van het kapitalistische systeem. Het antwoord moet geloof ik uit de politieke klasse komen. Daarom zou ik graag deze vraag voorleggen aan Herman Van Rompuy. Als het je lukt…”

Rudy De Hainaut is ceo van De Facto Image Building en voorzitter van basketbalclub Okapi Aalstar. In deze interviewreeks van Compact Publishing vertelt hij over de beste businessvraag die hem ooit gesteld werd … omdat vragen stellen vaak veel meer oplevert dan antwoorden geven.

Leave a Comment